Inschrijving regionale Horeca Food Waste Challenge 2024 open
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

18 maart 2024

Inschrijving regionale Horeca Food Waste Challenge 2024 open

Ruim 40% minder voedsel verspild. Dat was de uitkomst van de Horeca Food Waste Challenge in 2022 waar 17 restaurants uit Noordoost-Brabant aan meededen. Na een succesvolle eerste editie, wordt de challenge in 2024 opnieuw georganiseerd. Horecabedrijven uit de regio kunnen zich hiervoor nu aanmelden.

Jaarlijks wordt wereldwijd miljarden kilo’s voedsel verspild. In Nederland alleen al 2 miljard kilo. Dat gebeurt in de hele keten, van boer tot bord, van land tot restaurant. 

Dat moet anders en dat kan ook. Zo zijn in Noordoost-Brabant al veel horecaondernemers bezig met de aanpak van voedselverspilling. Maar het blijft lastig om hier serieuze stappen in te zetten. Om horecabedrijven, eigenaren, chefs en medewerkers hierbij te ondersteunen, organiseren RNOB, Koninklijke Horeca Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Koning Willem I College de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024.

Inschrijving regionale Horeca Food Waste Challenge 2024 open

Vertaling naar kilo’s, CO2 en euro’s 


De challenge wordt gehouden in het voorjaar van 2024 en feestelijk afgesloten met een slotevent in april/mei. Onder begeleiding van Waste Watchers gaan chefs, horeca-eigenaren en hun medewerkers acht weken lang aan de slag om minder voedsel in hun eigen bedrijf te verspillen. De keukeninrichting, menu-engineering en bediening worden onder de loep genomen.  Tijdens inspiratiesessie wisselen restauranteigenaars en koks kennis en tips uit om van elkaar te leren. Het resultaat wordt vertaald naar kilo’s, CO₂ en euro’s. 

De inspiratiesessies vinden plaats in ’s-Hertogenbosch, Oss, Land van Cuijk en Veghel. De challenge wordt afgesloten met een feestelijk en ‘verspillingsvrij’ slotevent voor alle deelnemers. Dan worden de resultaten bekend gemaakt én werpen de horecaondernemers een blik op de toekomst. 

 

Op locaties met buffetten gaat tot 50% van het bereide eten in de kliko. Daarmee wordt niet alleen de aarde opgewarmd maar levert ook 15% minder winst op.

 

Bewustwording

De deelnemers van de eerste editie geven aan dat de challenge vooral bijdraagt aan bewustwording. Jet van Gerwen van De Toren uit Heeswijk-Dinther: “Het is goed om je eens bewust te zijn van wat je allemaal weggooit. Onze medewerkers zien het nu als sport om zo min mogelijk weg te gooien. Dan zijn we op de goede weg, toch?”

Voor leerling-koks van Koning Willem I College is de challenge een verrijking van hun opleiding. “Ik zie het nu écht als een uitdaging om niets weg te gooien van wat ik bereid”, aldus een student van de vorige challenge. “Neem bijvoorbeeld een wortel. Je kunt van de schil een heerlijk frituurkrokantje maken en van het kontje een smaakvolle crème.” 
 

Inschrijven tot 15 januari a.s.

Heb je of werk je in een horecabedrijf in Noordoost-Brabant en wil je meedoen met deze mooie uitdaging? Schrijf je vóór 15 januari a.s. in door een mail te sturen naar: backoffice@khn.nl of astrid.smarius@rnob.nl.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024