Lekker Lupine en LuPeel versnellen samen de eiwittransitie
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub

18 april 2024

Lekker Lupine en LuPeel versnellen samen de eiwittransitie

Telersvereniging LuPeel en het platform Lekker Lupine bundelen hun krachten om samen de eiwittransitie te versnellen. Ze hebben een gezamenlijke ambitie om de lupineboon terug op de Nederlandse akkers en op het bord van consumenten te krijgen.  AgroProeftuin de Peel ondersteunt de lupine telers daarbij via het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. 

Meer impact door samenwerking

Lekker Lupine organiseert en coördineert sinds 2020 de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland. Door de nieuwe samenwerking worden niet alleen kennis en kunde gebundeld, ook krijgen Nederlandse telers meer ruimte om over te stappen naar biologische landbouw. De partijen willen het voor retailers, cateraars en verwerkers makkelijker maken om lokaal en duurzaam in te kopen zodat zowel lupinebonen als afgeleide producten als meel, spreads voor broodbeleg en vlees- en zuivelvervangers sneller de weg naar de consument vinden. Lekker Lupine hoopt begin september ruim 100 ton lupinebonen te oogsten, afkomstig van zo’n 15 telers in Nederland. 

 

Lekker Lupine en LuPeel versnellen samen de eiwittransitie

Duurzame lupineketens

Door de aansluiting van van LuPeel bij Lekker Lupine krijgt het bouwen van lokale duurzame lupineketens een boost. Deze nieuwe eiwitketen draagt bij aan de Nationale en Europese Eiwitstrategie om minder afhankelijk te zijn van plantaardige eiwitten van ver weg. Doordat lupine boordevol plantaardige eiwitten zit, is het een goede vlees- en/of zuivelvervanger. De teelt draagt bij aan bodemverbetering en is klimaatpositief. Zo levert de Nederlandse lupineboon rendement op voor mens, bodem en klimaat. Lupine wordt daarom ook wel ‘het gouden boontje' genoemd. 

Perspectief voor boeren 

Marieke Laméris en André Jurrius, de oprichters van Lekker Lupine: “We gaan voor een gezonder voedselsysteem dat perspectief biedt aan boeren. Onze verbondenheid aan de Bean Deal, de ondersteuning vanuit diverse overheden én het enthousiasme vanuit consumenten versterkt ons vertrouwen dat meer ketenpartners met ons willen werken. We zijn dan ook blij met de aansluiting van de telersgroep uit de Peel en geloven dat we samen nog meer impact kunnen maken”.

Henk Kerkers, oprichter van telersvereniging LuPeel: “Onze inzet is dat iedere boer in de Peel duurzamer kan boeren en lupine in haar bouwplan kan opnemen. Door samen te gaan met Lekker Lupine bundelen we onze krachten. Samen staan we sterker om de noodzaak tot investering in de toekomst van onze voedselvoorziening te adresseren.”

Marieke van Beers van Innovatiehuis de Peel: “Om de teelt en afzet van lupine en andere eiwitrijke gewassen succesvol te laten verlopen, krijgen telers in de Peel ondersteuning via het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Dit is een initiatief van Innovatiehuis de Peel, LLTB en AgroProeftuin de Peel. De samenwerking met Lekker Lupine zorgt voor kennisdeling en creëert perspectieven voor lupinetelers.”

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024