Meer groenten voor gezinnen met laag inkomen

Gezinnen met een laag inkomen op een luchtige en plezierige manier stimuleren om meer groenten te eten, dat is wat Silke van Boxtel wil bereiken met Chefke. 
Haar doel voor het einde van haar JUMP-traject? De eerste pilot van Chefke draaien onder de doelgroep. 

16 februari 2023

Silke van Boxtel is een van de zes getalenteerde deelnemers aan de tweede editie van JUMP, dé kickstart voor jonge, ambitieuze foodvernieuwers die hun ideeën voor een ander en duurzamer voedselsysteem willen waarmaken. 

Met haar concept Chefke ontwikkelt Silke maaltijdpakketten, waarbij groenten de boventoon voeren. Met de pakketten richt ze zich op gezinnen met lage inkomens, om hen te stimuleren gezonder te eten. Silke: “Ik wil vooral niet met de vinger wijzen en belerend zijn, dat werkt juist averechts. Door van gezond koken een leuke activiteit te maken, wil ik de doelgroep inspireren en motiveren.” Tijdens het JUMP-traject wordt ze begeleid door topexperts om haar concept verder te realiseren.

 

Kennis inzetten voor een maatschappelijk probleem

Silke vertelt: “Eén derde van de inwoners in Nederland kan financieel moeilijk rondkomen. Uit onderzoek blijkt dat deze groep gemiddeld zeven jaar korter leeft Dat komt onder andere doordat ze ongezonder eten.” 

Silke wil deze mensen helpen. Koken is altijd al haar hobby geweest, niet voor niets studeerde ze Food Innovation aan HAS green academy. “De recepten in de maaltijdpakketten ontwikkel ik zelf thuis. Ik kook, experimenteer en proef. Ik gun het mensen om de beste versie van zichzelf te worden en kan hen hierbij helpen met mijn kennis over voeding.” Door voornamelijk met seizoensgroenten te werken, kan de prijs van de pakketten laag blijven.

Een gezonde maaltijd bereiden


“Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk, maar voor deze specifieke groep vaak erg lastig. Dit komt doordat ze niet altijd weten wat gezond is, of hoe ze een gezonde maaltijd moeten bereiden en dit ook niet kunnen combineren met een laag budget. Financiële problemen zorgen daarnaast vaak voor stress en kosten energie." 

Vooral in deze tijd waarin alles echt flink duurder is geworden. "Als ze dan ook nog gezond móéten koken, levert dat alleen maar meer stress op. Met Chefke wil ik koken léúk maken”, vertelt Silke. 
 

Generatiesleur doorbreken

Op de lange termijn hoopt Silke dat dankzij Chefke ook de generatiesleur doorbroken wordt. “Als ouders het lastig vinden om een goede en gezonde maaltijd op tafel te zetten, heeft dit ook effect op de kinderen. Zij leren dan niet hoe ze zelf gezond kunnen eten.” De maaltijdpakketten en recepten heeft Silke zo ontwikkeld dat ook de kinderen mee kunnen koken, met simpele stappen die voor ieder gezinslid eenvoudig te volgen zijn. “Gezond koken wordt zo een gezellige activiteit voor het hele gezin.”

Eigen ontwerp

De verpakking is door Silke zelf ontworpen. Met leuke illustraties, om de pakketten ook voor kinderen aantrekkelijk te maken. Silke: “Al heb ik tijdens JUMP van een aantal partners gehoord dat de pakketten voor de doelgroep misschien nog een te luxe uitstraling hebben.” Een leerpuntje waarmee ze zeker aan de slag gaat.


“De tweedaagse Food Bootcamp was leerzaam en intensief. Goed om uit je eigen comfortzone te worden gehaald en fijn om ook de mening van anderen te horen.” 

 

Veel geleerd bij JUMP

“Bij JUMP leer ik wat mijn kwaliteiten zijn, en hoe ik die in kan zetten om van Chefke een succes te maken. Ook is het netwerk heel waardevol, waardoor ik al met diverse partijen gesprekken heb kunnen voeren, waar ik anders nooit aan tafel was gekomen,” vertelt Silke. “Eind maart is het traject voorbij. Dan hoop ik met 100% vertrouwen een pilot te hebben gedraaid bij de doelgroep.”
 

Over JUMP

JUMP Dream Accelerator is een initiatief van AgriFood Capital, Stichting Goeie Grutten, HAS green academy, Sligro Food Group en Rabobank. JUMP biedt studenten, young professionals en jonge ondernemers de kans om hun ideeën voor een duurzamer voedselsysteem waar te maken. Het unieke programma is dé kickstart en accelerator voor de realisatie van grote dromen, uitdagingen en oplossingen om het huidige voedselsysteem te veranderen. In maart 2023 is de tweede editie van JUMP afgerond.