MSD Animal Health en KWIC starten incompany opleiding procesoperator

In september van dit jaar start MSD Animal Health in Boxmeer met een eigen opleiding tot procesoperator (niveau mbo-3). Twee jaar lang worden medewerkers wekelijks op de werkvloer begeleid door vakdocenten van het Koning Willem I College (KWIC). De opleiding wordt afgerond met een erkend diploma. 

21 juli 2022

Deze unieke incompany opleiding is een samenwerking tussen MSD Animal Health en Koning Willem I College. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte aan goed geschoold personeel. MSD Animal Health in Boxmeer is de grootste locatie van MSD  wereldwijd op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins en geneesmiddelen voor dieren. Meer dan de helft van de medewerkers zijn procesoperators.


Precies werk

Dorine van de Westelaken, HR Lead bij MSD Animal Health, vertelt: ‘We staan als MSD Animal Health middenin het voedselsysteem. In Boxmeer maken we vaccins voor dieren die onderdeel van de voedselketen zijn en ook voor huisdieren. We investeren in diergezondheid vooral door te voorkomen dat ze ziek worden. Hiervoor ontwikkelen we zelf vaccins en werken we samen in bijvoorbeeld ontwikkelconsortia.” De processen om de vaccins te produceren én de bijbehorende apparatuur zijn complex. “Daarom stellen we hoge eisen aan onze mensen.”
 

Eerdere ervaring


Helmi van Bakel is HR Business Partner bij MSD Animal Health. Zij is de initiator van de opleiding. “In de huidige arbeidsmarkt is het steeds moeilijker om de juiste mensen met ook het juiste papiertje te vinden. In Oss hadden we al ervaring met incompany procesoperatoropleidingen samen met ROC de Leijgraaf (red. ROC de Leijgraaf wordt vanaf studiejaar 2022-2023 ook KWIC). Vanuit de contacten die we al hadden, is het plan voor deze nieuwe opleiding ontstaan.“

Eerste groep van start


De eerste groep van 15 medewerkers gaat in september beginnen. Het is de bedoeling dat elk half jaar een nieuwe klas start. In de opleiding gaan theorie en praktijk hand in hand. “Het voordeel van een incompany opleiding is dat we maatwerk kunnen leveren”, vervolgt Helmi. “De werkplek staat centraal en de lessen worden afgestemd op de behoefte van de individuele medewerker. De collega’s leren deels onder werktijd en dan is de opleiding op locatie ook fijn."

Ook de vakdocenten van Koning Willem I College krijgen een ‘training on the job’. Zij maken eerst kennis met de organisatie, krijgen rondleidingen en leren over de processen waar de operators voor opgeleid worden.
 

Veel belangstelling 

Onder de huidige procesoperators bij MSD is er veel belangstelling voor de opleiding, zo bleek tijdens de interne informatiesessies. Helmi: “Medewerkers kunnen zichzelf aanmelden.  We willen iedereen de kans geven om deze mooie opleiding op MBO-3 niveau intern te kunnen volgen en succesvol te kunnen afronden”.


Erkend diploma 

“Hoe mooi is het dat je als organisatie je mensen iets mee kunt geven voorbij MSD”, vervolgt Helmi. “Een erkend diploma is niet alleen goed voor MSD als bedrijf maar ook voor de medewerker voor later. Investeren in de toekomst van de mensen is investeren in de toekomst van je organisatie.”

In Noordoost-Brabant is de vraag naar goed opgeleide procesoperators groot door de aanwezigheid van veel maakindustrie. De incompany opleiding bij MSD Animal Health is een mooi voorbeeld hoe bedrijven en onderwijsinstellingen de handen ineen slaan voor een duurzame toekomst van de voedselsector met perspectief voor medewerkers.