Nederland verspilt minder voedsel

09 maart 2022

Dat laat de meest recente update van de Monitor Voedselverspilling zien. De monitor schetst een globaal beeld van het grondstofgebruik in de Nederlandse voedselketen. In 2019 bedroeg de totale voedselverspilling minimaal 1,5 tot maximaal 2,4 miljoen ton voor heel Nederland.

Tussen 2009 en 2018 bleef de verspilling in de keten gelijk maar 2019 laat een significantie daling van 8% zien. Deze daling is vooral toe te wijzen aan weersomstandigheden - door de droogte in 2019 zijn bepaalde grondstoffen efficiënter benut - én verbeterde data-inzichten rondom oogstverliezen op het land.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling pleit voor een gedetailleerdere monitoring van de voedselverspilling: “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt. Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem, hebben we inzichten per sector nodig.” 

Daling in huishoudens
Ook in huishoudelijk afval is een daling te zien van voedselverspilling. Het Voedingscentrum meet elke drie jaar verspilling bij huishoudens aan de hand van een afvalsorteeranalyse. In 2019 was er sprake van een daling van 17% ten opzichte van 2016: van 41,2 kg naar 34,3 kg. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.  Een nieuwe meting staat gepland voor 2022.

Supermarktcijfers
Op maandag 14 maart a.s. publiceert Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met het CBL en WUR de nieuwste verspillingscijfers van de Nederlandse supermarkten. Meld je hier aan voor de live-uitzending ‘Samen Tegen Voedselverspilling Aan Tafel’, waar deze cijfers worden besproken.

LNV onderschrijft aanpak Samen Tegen Voedselverspilling
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de nationale aanpak tegen voedselverspilling. Daarbij benadrukt hij het belang van de samenwerking binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling voor het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3: 50% minder voedselverspilling in 2030 (t.o.v. 2015). "Hoe meer partijen zich hierbij aansluiten, hoe groter de impact", zegt de minister. Ook AgriFood Capital is partner van Samen Tegen Voedselverspilling. 

Ga voor meer informatie over de Monitor Voedselverspilling naar de website van Samen Tegen Voedselverspilling.