Nog veel voedsel en CO2 in de horeca te besparen
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Voedselverspilling

21 maart 2024

Nog veel voedsel en CO2 in de horeca te besparen

Deze week werden de resultaten van de 0-meting van de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een inspiratiesessie in de Verspillingsfabriek in Veghel waar de deelnemers welkom werden geheten door Aernout van der Does van Rabobank en Jan Goijaarts, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg van RNOB.

Hoeveel hebben de 17 deelnemende restaurants in één week samen verspild? Thomas Luttikhold, oprichter van Wastewatchers, onthulde de uitkomst:1170 kilo voedsel met een waarde van 6.432 euro en 2300 kg CO2. Dit betekent dat er op jaarbasis tot wel 70.250 euro aan verspild voedsel bespaard kan worden! Menno Pronker, persoonlijke coaching & brainmanagement, gaf vervolgens een inspirerende lezing met de titel ‘Waar zijn we nou mee bezig?!’
 

Meer top of mind

De horecaeigenaren erkenden dat voedselverspilling niet altijd het eerste is waar ze aan denken. Er spelen veel zaken tegelijk. Kwaliteit staat voorop, gevolgd door onder andere personele bezetting, inkoop en energieverbruik. Voedselverspilling heeft vooral betrekking op alle stappen vóórdat de gerechten op tafel komen. 

De meeste verspilling ontstaat tijdens stresssituaties of juist door acties om stresssituaties te voorkomen. Een simpel voorbeeld is de gewoonte om steeds een rek vol afgebakken broodjes te hebben om te voorkomen dat er een tekort is. Want het zit de gastheer en gastvrouw nu eenmaal niet in het bloed om ‘nee’ te zeggen. Maar het zou beter zijn om de broodjes per portie af te bakken. 

De inspiratiesessie werd afgesloten met de tips ‘betrek je team erbij’ , ‘durf te experimenteren’ (bijv. bijgerechten niet standaard serveren maar apart laten bestellen) en ’informeer je klant’ (bijv. aan klanten vragen of ze een broodmandje willen in plaats van deze standaard neerzetten). 
 

Strijd tegen de kilo’s

De komende zes weken gaan de horecaondernemers en koks met de tips uit de inspiratiesessie aan de slag om in hun restaurants kilo's voedsel en CO2 én euro's te besparen. Aan het einde van deze periode worden de resultaten van hun inspanningen opnieuw gemeten (1-meting). De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt op 28 november afgesloten met een ‘verspillingvrij’ slotevent. Dan wordt de opbrengst bekend gemaakt én werpen de deelnemende horecabedrijven een blik op de toekomst. 
 

Deelnemers

Aan de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant doen de volgende ondernemers mee: 

  • Bart Derks – Pilkingtons
  • Jeroen van der Broek en Jet van Gerwen – De Toren
  • Thieu van Berkel – Brasserie Thuys
  • Kim Spanjer en Reinier van Chastelet – FF Swanjee
  • Remco Krooswijk – Jambon Uden
  • Fokke Roeland - Bierbrouwerij Oijen
  • Paul van Vleuten – De Gouden Leeuw Sint-Oedenrode
  • Martijn Dufornee, Rob Jansen – Helden van Kien
  • Peter Steenbakkers – Wittern Veghel
  • Pim Bijleveld – Pimpernel
  • Jasper van der Heijden, Jolijn Witlox – Tramhuys Schijndel
  • Werner Croijmans, Bram van Grinsven, Somm Uden
  • Stef Heijmans – De Prins 
  • Jeroen van den Heuvel, Stefan Hoeijmakers – Koning Willem I College Cuijk
  • Niek van Lieverloo, Isa Steenbergen – Kasteel Maurick
  • Sander Martens – Hotel Kappelerput
  • Thijs Berkers – Koning Willem I College ‘s-Hertogenbosch

 

De Horeca Food Waste Challenge is een initiatief van Rabobank en RNOB, de samenwerkende gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

FoodNL vraagt aandacht voor urgente voedselthema’s in Brussel

24 mei 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Laatste week voor inschrijving Food100

23 mei 2024
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Brabantse Food Alliantie lanceert ‘Proef het nieuwe Bourgondisch in Brabant’

22 mei 2024