Peelpioneers wint Circular Award

De Noordoost-Brabantse Peelpioneers sleepte tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023 de Circular Award Business Small in de wacht. De Circular Award Business Large 2023 ging naar Zeeman en de Circular Award Public 2023 werd uitgereikt aan Provincie Gelderland.

10 februari 2023

De uitreiking van de awards vond plaats op de Nationale Conferentie Circulaire Economie Zwolle in aanwezigheid van onder andere staatsecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. 
 

Bijdrage aan circulaire economie

De winnende projecten en producten laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. “We zijn dankbaar voor de erkenning door deze prijs en blijven pionieren op het gebied van duurzaamheid en innovatie”, aldus Peelpioneers. “Bedankt voor het stemmen en complimenten aan alle deelnemers die zich inzetten voor een circulaire economie en aan iedereen die zich inzet voor een duurzamer Nederland!”
 

Nieuwe toepassingen

Als ‘schillenboer van de 21e eeuw’ zoekt Peelpioneers naar nieuwe bestemmingen voor sinaasappelschillen. De persapparaten in supermarkten en horeca zorgen voor lekkere verse jus, maar het resulteert ook in enorme bergen aan sinaasappelschillen. De verschilmakers bij PeelPioneers halen natuurlijke ingrediënten uit de schillen en passen deze toe in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab in 's-Hertogenbosch hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald.  

“PeelPioneers hergebruikt sinaasappelen, een restproduct, op een hele mooie manier in zichtbare consumentenproducten als vleesvervangers en cosmetica. Mooi om te zien dat ze samenwerken met allerlei verschillende partijen: van Jumbo tot Renewi, van Seepje tot Lowlander Bier”, zegt Karen Maas, juryvoorzitter bij zowel de Large- als de Small-categorie.

Kijk voor de overige winnaars op de website van de Week van de Circulaire Economie.