Sophie Bink wint ZERO Food Waste Challenge
  • Ondernemers
  • Startups
  • Studenten
  • Voedselverwerking
  • Skills & talent

28 maart 2024

Sophie Bink wint ZERO Food Waste Challenge

Sophie Bink – student Food Innovation bij HAS green academy – heeft de landelijke ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project ‘Don’t Leaf me Springrolls’. Dit zijn kant-en-klare springrolls met een smakelijke en voedingsrijke vulling van wortel- en bloemkoolbladeren. De award werd uitgereikt door HAS green academy, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Jong Leren Eten.

HAS green academy hield de ZERO Food Waste Challenge dit jaar voor de derde keer in samenwerking met het programma Jong Leren Eten, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank. Dit jaar startten maar liefst 150 studenten van drie hbo’s in teams of individueel. De award gaat naar de student of groep studenten met het meest impactvolle voedselverspillingsproject. 

 

Sophie Bink wint ZERO Food Waste Challenge

Vitaminerijk wortel-bloemkool product

Van de ingediende pitches is het project ‘Don’t Leaf me springrolls’ de beste volgens de jury. Het project was het resultaat van haar twintig weken durende individuele opdracht. In haar concept combineert ze wortel- en bloemkoolbladeren direct van telers in een kant-en-klaar bevroren gemaksproduct. Haar product is bovendien voedingsrijk want, vertelde ze tijdens haar pitch, de bladeren bevatten veel vitaminen, mineralen en eiwitten.

“Toen ik hoorde dat ik de ZERO Food Waste award had gewonnen was ik blij verrast", reageert Sophie. “Ik had het namelijk echt niet verwacht, maar vind het een hele eer.” Voor nu gaat zij niet verder met het project. “Ik ben pas 21 en ik wil eerst graag doorstuderen, maar wie weet pak ik het in de toekomst weer op!”

Onderdeel van voedselverspillingsactieplan

Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS green academy, heeft samen met collega’s, studenten en partners voor de HAS een voedselverspillingsactieplan opgezet. Het organiseren van de challenge en de uitreiking van de award is hier een belangrijk onderdeel van, evenals matchmaking: het verbinden van vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges. De ZERO Food Waste Challenge draagt door de verhoogde awareness onder studenten positief bij hun gedrag en daarmee aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.
 

De hbo ZERO Food Waste Challenge is een initiatief van HAS green academy in samenwerking met Samen Tegen Voedselverspilling en Jong Leren Eten. AgriFood Capital is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024