- Ondernemers
- Voedselverwerking
- Innovatiehub
- Voedselverspilling
- Data & Tech

Een studententeam Dier en Management van het Yuverta College Heerlen heeft de MBO Challenge Voedselverspilling 2023/2024 gewonnen. De winnaars werden eind april bekend gemaakt tijdens het online eindevent. Ze hebben een Verspillingsboek ontwikkeld met praktische oplossingen voor het tegengaan van voedselverspilling en met smakelijke gerechten.
Het Verspillingsboek biedt een allesomvattende aanpak voor het verminderen van voedselverspilling. Met diepgaand onderzoek behandelt het team alle aspecten van duurzaam voedselgebruik. Dit boek combineert oplossingen en recepten, samen met praktische gidsen voor voedselbewaring, composteren, afval scheiden en duurzaam boodschappen doen.
‘Pompoendippers’ van Lentiz MBO Westland en Lentiz MBO LIFE College behaalde de tweede plaats. Zij ontwikkelden crackers en humus gemaakt van reststromen pompoen. ‘Beanblog’ van Terra MBO Groningen behaalde de derde plaats door zich te richten op het promoten van gezonde en duurzame voedselkeuzes onder jongeren, met een focus op eiwitrijke bonen.
In de MBO Challenge werken mbo-studenten aan cases van bedrijven of andere organisaties die in of met de agrifood sector werken . Deze challenge biedt studenten de kans om innovatieve oplossingen te bedenken voor een urgent maatschappelijk probleem. De samenwerking tussen studenten en de kwaliteit van de begeleiding levert veelbelovende resultaten op. Aan de 2023/2024-editie deden in totaal 46 groepen van 15 verschillende opleidingen mee.
Ben je ondernemer en heb je een uitdagend verspillingsvraagstuk en wil je investeren in het talent van de toekomst? Schrijf je dan hier in voor de challenge van 2024/2025.