Zes JUMPers maken grote sprongen!
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

19 maart 2024

Zes JUMPers maken grote sprongen!

Na een intensief persoonlijk ontwikkeltraject, presenteerden de deelnemers van de tweede editie van JUMP op de slotdag hún reis aan elkaar en aan de partners, coaches van dit talentontwikkelingsprogramma. Tijdens deze bijeenkomst blikten Nele Vandeneede, Wendy Luong, Lucki Pijpers, Maaike van Rennes, Giel Bongers en Silke van Boxtel terug op hun doelen, uitdagingen en behaalde successen en keken zij vooruit naar de toekomst. 

In september vorig jaar ging JUMP van start met een tweedaagse Food Bootcamp. Er volgden zeven maanden van intensieve begeleiding door coaches en een mentor, en van diverse inspiratiesessies, pressure cookersessies, JUMP-dagen, een velddag en partnerdagen. Bij ZiN InspiratieLab in Veghel, de plek die zeven maanden lang de thuisbasis van dit programma was, kwamen de JUMPers voor de laatste keer samen.
 

Zelf, maar niet alleen

Roel Schutten, directeur van AgriFood Capital: “Ik ontmoet zoveel talent met briljante ideeën, maar ook vaak vol onzekerheid en met niet de juiste mensen om hen heen om deze echt tot impact te brengen. Daarom startten wij het JUMP-programma. Je moet het natuurlijk zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Voor de toekomst van ons voedsel hebben we juist deze jonge en gemotiveerde mensen nodig. Zij zorgen voor lekkerder, duurzamer, beter en inclusiever voedsel. Samen met onze partners maken we dat nu mogelijk via JUMP.”
 

Doelen behaald

De zes JUMPers delen hun reis: waar stonden ze, waar staan ze nu, en wat zijn de toekomstplannen en -dromen? Nele trapt de presentatie af met een filmpje van een achtbaan. Zo voelde JUMP voor haar. “Toen ik deze presentatie in elkaar zette, zag ik dat ik álle gestelde doelen van 7 maanden geleden heb afgevinkt tijdens dit traject. Daar ben ik trots op.” 

Wendy vertelt dat ze er bij haar aanmelding in eerste instantie van baalde dat de helft van het JUMP-traject gericht is op persoonlijke ontwikkeling. “Maar nu ben ik juist zo dankbaar. Dat heeft me gebracht waar ik nu sta, voor mij was dat de jump. Zeven maanden geleden had ik nooit gedurfd, wat ik nu doe.” Ook Silke beaamt dat: “Door juist die focus op persoonlijke ontwikkeling, heb ik geleerd wat mijn uitdagingen zijn en wat ik écht wil. Daar kan ik nu naar handelen. Mijn doel is niet om per se een bedrijf te starten, maar om mijn missie te volgen: gezinnen met lage inkomens helpen om gezonder te eten en zo de beste versie van zichzelf te zijn.”

Zes JUMPers maken grote sprongen!

Groepsproces


JUMP gaf de deelnemers zelfvertrouwen, praktische handvatten, een uitgebreid netwerk én elkaar. Roel Schutten: “JUMP is ook een groepsproces. Dat is onderdeel van dit programma. En het is geweldig om te zien hoe de deze jonge talenten elkaar helpen en verder brengen.” Ook de partners en mentoren zijn onder de indruk van de weg die de JUMPers hebben afgelegd. Maaike: “Het was voor mij een proces met ups en downs. Waar ik me eerder vaak liet tegenhouden door mijn eigen perfectie, heeft JUMP me laten inzien dat het niet direct perfect hoeft te zijn. Nu zijn de eerste filmpjes voor Het Voedselpodium eindelijk ontwikkeld!” 

 

Op de foto: boven v.l.n.r. Nele Vandeneede, Maaike van Rennes en Lucki Pijpers; en onder v.l.n.r. Giel Bongers, Wendy Luong en Silke van Boxtel.

Blik vooruit


Ook al eindigt het JUMP-traject nu hier voor de zes bevlogen voedselmakers, persoonlijke ontwikkeling stopt natuurlijk nooit. Roel: “Wij zorgen voor de jump, en vanaf hier kunnen jullie zelf verder.” 

En dat gaat ze lukken. Ze hebben hun blik vooruit, en meer dan genoeg plannen en ideeën voor de toekomst. Giel Bongers is als hopteler de mogelijkheden aan het uitzoeken wat er nog meer met hop ontwikkeld kan worden: “Samen met Ivo van Dijk, een van de JUMP-deelnemers van de eerste editie, heb ik droge worst ontwikkeld met hop erin. Hartstikke lekker!” Wendy laat haar Aziatische roots terugkomen in haar vegan bakmixen, waarmee ze nog dichter bij zichzelf blijft. Lucki kan binnenkort de ijsjes testen bij haar doelgroep: “Dankzij mijn mentor durf ik nog meer te geloven in mijn product EXTRA-C, waarmee ik op het festival WISH een pilot mag gaan draaien.” Het TikTok-account van Het Voedselpodium van Maaike is gelanceerd, Nele weet steeds meer ‘social chefs’ te verbinden aan haar concept, en Silkes next step is om de verpakkingen van haar maaltijdboxen aan te passen.
 

Brandend vuurtje dankzij JUMP

Lucki sluit met mooie woorden de dag af: “JUMP is echt het duwtje in de rug. Na iedere JUMP-dag brandde dat vuurtje weer, en was ik zo gemotiveerd om verder te gaan met mijn ideeën. Zonder de hulp van JUMP stonden we allemaal niet waar we nu staan.”

“JUMP bracht de deelnemers onder andere  op de podia van de Food Inspiration Days en de Food Impactors Summit”, aldus projectleider Monique de Wit. ”Dat is bijzonder omdat zij daarmee hun eigen netwerk uitgebreid hebben. Nu weten zij welke kant ze op willen en kunnen.  We gaan zeker meer van ze horen!”
 


Doe ook mee met JUMP 2023/2024! 

Komend najaar start de derde editie van JUMP. Dus… ben jij een echte voedselveranderaar en heb je een uitgewerkt idee om hoe we voedsel op een andere manier kunnen maken en eten? Droom jij over een innovatief, eerlijker en beter voedselsysteem? Ga met JUMP de uitdaging aan om jouw ambities en ideeën te realiseren: van challenge naar concrete actie. Meld je aan via Monique de Wit (m.dewit@agrifoodcapital.nl, 06-81787029) en blaas ons omver met jouw idee. Kijk hier voor meer informatie.



JUMP Dream Accelerator is een initiatief van AgriFood Capital, Stichting Goeie Grutten, HAS green academy, Sligro Food Group en Rabobank. JUMP biedt studenten, young professionals en jonge ondernemers de kans om hun ideeën voor een duurzamer voedselsysteem waar te maken. Het unieke programma is dé kickstart en accelerator voor de realisatie van grote dromen, uitdagingen en oplossingen om het huidige voedselsysteem te veranderen. 

JUMP is dé kickstart en accelerator voor de realisatie van grote dromen, uitdagingen en oplossingen voor het voedselsysteem van de toekomst.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Inschrijving Food100 van 2024 geopend

09 april 2024