Zonder voedsel geen leven
 • Ondernemers
 • Startups
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

18 maart 2024

Zonder voedsel geen leven

“De uitdagingen en oplossingen waar de agrifood sector voor staat, zijn niet alleen voor de volgende generaties, die zijn van alle generaties. Want zonder voedsel geen leven! We kunnen ons daarbij niet veroorloven om te denken in wij-zij, het gaat om samenwerking op basis van vertrouwen en écht luisteren en leren naar en van elkaar. Op die manier kan technologische innovatie waardevolle impact maken, nu én voor de toekomst.”

Deze woorden sprak Lisanne van Oosterhoud, programmamanager van Next Tech Food Factories, in de paneldiscussie tijdens de feestelijke kickoff van het Groeifondsprogramma NXTGEN HIGHTECH onlangs in Bunnik.
 

Noodzaak van opschalen

Samen met haar mede-panelleden Karl McGoldrick (CEO LionVolt), Constantijn Van Oranje-Nassau (Lid Adviescommissie Nationaal Groeifonds en speciaal gezant TechLeap) en Sebastian Thiede (Professor Manufacturing Systems, Universiteit Twente) sprak zij onder andere over het belang van technologische innovatie in de oplossing voor de maatschappelijke vraagstukken. Maar ook over de noodzaak om te investeren in de opschaling om deze mooie innovaties en de uitrol ervan te waarborgen. 
 

Handsfree voedselverwerking

In NXTGEN HIGHTECH werken (mkb)bedrijven, kennisinstellingen, regiopartijen en brancheorganisaties samen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen met behulp van hightech machines en apparatuur. Binnen het domein Handsfree AgriFood werken Lisanne en haar team van Next Tech Food Factories aan de ontwikkeling en toepassing van slimme technologieën en robotica voor voedselverwerkende bedrijven.

Zonder voedsel geen leven

“De voedselverwerkende sector kampt met meerdere uitdagingen”, vertelt Lisanne. “Van een groeiende focus op duurzame productie met een gereduceerd gebruik van grondstoffen tot meer aandacht voor voedselkwaliteit en hygiëne, efficiëntie en een groeiende tekort aan arbeid. Daarnaast is de foodsector nauw verbonden met andere maatschappelijke uitdagingen van de druk op onze natuurlijke ecosystemen en hulpbronnen tot de ongelijke toegang tot gezond en betaalbaar voedsel voor een groeiende wereldbevolking.”

De kracht van technologische innovatie 


Technologische innovatie kan volgens Lisanne een belangrijke rol spelen in de oplossing van deze uitdagingen. “Dit is een rol waarin Nederland een sleutelpositie heeft. Het is cruciaal om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de voedselverwerkende sector toekomstbestendig te maken en om daarmee sociale, economische en ecologische impact te genereren.

 

Meer weten over Next Tech Food Factories?

Next Tech Food Factories stimuleert innovaties op snijvlak van hightech en voedselverwerking. Ben je voedselverwerker, hightech leverancier of machinebouwer en wil je weten wat Next Tech Food Factories voor jou kan betekenen? Ga naar www.nexttechfoodfactories.nl

Op de foto: de kickoff van NXTGEN HIGHTECH werd feestelijk gemarkeerd met een klap op een grote rode knop door Mark Hendrikse, bestuursvoorzitter NXTGEN HIGHTECH links), Constantijn van Oranje (midden) en Monika Hoekstra, Managing Director NXTGEN HIGHTECH (rechts). 
 

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

22 juli 2024
 • Startups
 • Voedselverspilling

De natuur kan de was doen

19 juli 2024
 • Ondernemers
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf

19 juli 2024