Brabantse steden populair bij startende ondernemers

11 maart 2022

De grote Brabantse steden en de Randstad zijn nog altijd razend populair bij startende ondernemers. Deze regio's zijn in Nederland het meest aantrekkelijk voor nieuw opgerichte bedrijven met personeel.

Dat blijkt uit recent onderzoek van BNR op basis van de laatste Kamer van Koophandel cijfers. In deze cijfers is per gemeente uitgesplitst in hoeverre het aantal bedrijven in 2021 toenam, hoeveel er stopten en wat het aandeel zzp’ers is. Het aantal startende bedrijven met personeel is een belangrijke indicator voor de mate waarin een gemeente economisch floreert.

Natuurlijke agglomeratiekracht
Otto Raspe, hoofd van RaboResearch die voor BNR de KvK-data analyseerde, ziet dat vooral ’s-Hertogenbosch er vorig jaar goed in is geslaagd om starters aan te trekken. “Het is geen hele grote stad, maar ligt wel ontzettend gunstig.” Daarmee wordt de gunstige ligging tussen de Randstad aan de ene kant, en Brainport Eindhoven aan de andere kant bedoeld. Ook heeft ’s-Hertogenbosch, net zoals gemeenten in de Randstad, een natuurlijke agglomeratiekracht. Het levert ’s-Hertogenbosch de titel ‘BNR-uitblinkgemeente’ op het thema economie. Lees verder op de website van BNR.

Verbinding agrifood – hightech in Jamfabriek
“Je ziet in Den Bosch steeds meer startende bedrijven, die eigenlijk ook verbonden zijn met dat ecosysteem van de Brainport”, vertelt Otto aan BNR. “Dus die innovatieve bedrijven die ook op digitalisering werken en op die high tech-industrie georiënteerd zijn. En die gedijen in Den Bosch gewoon goed.”

broedplaats voor innovatie

Dat het ook echt zo werkt, is onder andere zichtbaar in Jamfabriek. Jamfabriek is de thuisbasis van starters, groeiers en gevestigde ondernemers die samenwerken aan het voedselsysteem van de toekomst. Hierbij wordt vooral de koppeling gemaakt tussen de sectoren agrifood, data en hightech. AgriFood Capital partner is partner van deze broedplaats voor innovatie. Op deze manier willen we het ondernemersklimaat in de regio Noordoost-Brabant verder versterken.
Op de foto: ondernemer Tim Kreukniet van Trabotyx.