Dreug: een eerlijke keten, van boer tot borrelplank

Drie jaar geleden startte Ivo van Dijk zijn bedrijf Dreug. Dreug maakt droge worsten van varkensvlees op een eerlijke en duurzame manier. Want Ivo wil de varkenshouderijsector eerlijker, duurzamer en beter maken. Voor de boer, het varken en de planeet. Om daarin flinke stappen te zetten, nam hij deel aan de eerste editie van JUMP. En met succes!

02 mei 2022

“De keten is oneerlijk verdeeld. De boer krijgt te weinig geld voor zijn varkens om én in levensonderhoud te voorzien én vooruitstrevend te zijn in duurzame productie. Varkensboeren zijn daardoor nu vaak genoodzaakt tot schaalvergroting. Die schaalvergroting is niet goed voor het milieu en ook niet voor de dieren,” vindt Ivo. Daarom startte hij drie jaar geleden met Dreug. “Mijn droom is om de keten eerlijker en beter maken. Voor zowel de boer, de varkens, als de aarde. Ook wil ik met Dreug op kleinere schaal vlees produceren, waarbij de dieren een goed leven hebben gehad. Om hulp te krijgen, heb ik me aangemeld voor JUMP, wat mijn business een enorme vlucht heeft gegeven.”

Een kickstart met JUMP


Ivo was een van de deelnemers aan de eerste editie van JUMP, dé kickstart voor jonge, ambitieuze foodvernieuwers die hun ideeën, oplossingen en uitdagingen voor een ander voedselsysteem willen waarmaken. Met JUMP willen de initiatiefnemers AgriFood Capital, HAS Hogeschool, Rabobank, Sligro Food Group en Stichting Goeie Grutten dromen van jonge voedselmakers en toekomstdenkers helpen realiseren. Meer informatie vind je hier.

Ivo: “JUMP geeft je ideeën en plannen een enorme boost. In razendsnel tempo breid je je netwerk en kennis uit. Zo mochten we tijdens de eerste editie bijvoorbeeld pitchen op de Food Impactors Summit. Meteen goed voor je naamsbekendheid. We kregen les van diverse experts en vonden in elkaar een sparringpartner. Tijdens de pressure cookersessies bespraken we onze uitdagingen met de andere JUMPers, waardoor je weer andere inzichten krijgt. Ook is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Heel waardevol! Ik zou zó weer meedoen.”

Extra opbrengsten voor verduurzaming


Met Dreug streeft Ivo naar een eerlijke prijs voor de boer en een meerprijs voor de varkens. De extra opbrengsten die boeren hiervoor krijgen worden geïnvesteerd in het verduurzamen van hun bedrijf. “Wij hebben daarvoor afspraken gemaakt met de boeren. Van de extra opbrengsten maken ze hun bedrijf bijvoorbeeld steeds meer energieneutraal”, vertelt Ivo.

Zijn mentor tijdens het JUMP-traject was Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely. Ivo: “Echt een droom die uitkwam, ik heb zo ontzettend veel mogen leren. Ook als ik nu nog met moeilijke kwesties zit, kan ik Henk Jan altijd een berichtje sturen.”
 

Maak je droom waar met JUMP

Wil jij een van de 10 plekken bemachtigen in de tweede editie van dit uitdagende programma? Waag de sprong en schrijf je in door (vóór 17 juni) een mail te sturen naar projectleider Monique de Wit: m.dewit@agrifoodcapital.nl. Kijk hier voor alle informatie over JUMP.