Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant zet zzp’ers in hun kracht

27 september 2018

Persbericht

Zo’n 250 zzp’ers uit de regio Noordoost-Brabant kregen vandaag een ‘oppepper’ tijdens het eerste regionale ZZP Boost event. Ze deden nieuwe kennis en vaardigheden op om hun mogelijkheden in de regio te vergroten en zo hun positie te versterken. Met inspirerende workshops, lezingen en inspiratietafels onder leiding van vakspecialisten. Het event markeerde tevens de start van een pilot voor een community-app voor de kleine ondernemers in de regio. Deze ‘oppep’bijeenkomst werd georganiseerd door AgriFood Capital Werkt! en WSP Noordoost-Brabant. Het initiatief past in de ambitie om Noordoost-Brabant uit te laten groeien tot de meest zzp-vriendelijke regio.

Net als de grotere bedrijven, hebben ook de kleine ondernemers te maken met de sterk veranderende arbeidsmarkt. Deze veranderingen vragen om nieuwe vaardigheden en steeds meer flexibiliteit.

Onderzoek laat zien dat in Noordoost-Brabant een op de vier mensen noodgedwongen zzp’er wordt, landelijk is dat een op de tien. Dit eerste Boost-event werd georganiseerd om zzp’ers in deze regio een steun in de rug te geven. Vakspecialisten gaven de deelnemers tips & tricks op gebied van marketing en communicatie, administratie, financiën maar ook samenwerking met collega-zzp’ers. Met als uiteindelijke doel: meer opdrachten, een gezonde(re) bedrijfsvoering en een betere positie op de arbeidsmarkt

Stimulans
Menno Roozendaal, wethouder arbeidsmarkt Meierijstad en initiatiefnemer van deze bijeenkomst, kijkt tevreden terug: “Er zijn 55.000 zzp’ers in Noordoost Brabant. Het gaat goed met de economie, maar dit is nog niet voor iedereen even zichtbaar. Dit geldt zeker voor een deel van de zzp’ers. Het event heeft een bijdrage geleverd om zzp’ers te stimuleren aan hun onderneming te (blijven) werken om zo meer succesvol te kunnen zijn!”

Meer succesvol door samenwerken
De rode draad van het programma van vandaag is samenwerken. Zzp-expert Pierre Spaninks: “Werkgevers zoeken mensen vooral vanuit een functie, zzp’ers daarentegen werken veelal vanuit competenties. Door je eigen waarde te bepalen, elkaar op te zoeken en samen te werken, sta je uiteindelijk als zzp’er steviger in je schoenen. Werkgevers krijgen zo ook een beter inzicht in wat een zzp’er allemaal voor hem of haar kan betekenen.”

“Door een team van mensen om je heen te verzamelen, kun je als zzp’er focussen op datgene waar je goed in bent. Dat is belangrijk om meer opdrachten binnen te halen, ook bij grotere opdrachtgevers. En om een goede balans te houden tussen je werk en wie je bent als persoon,” vult dagvoorzitter en zelf succesvolle zzp’er Wilma van Dartel aan.

Voor en door zzp’ers
Het programma van deze middag kwam tot stand in samenwerking met zzp’ers uit de regio. Eerder dit jaar heeft AgriFood Capital Werkt! onderzocht waar kleine ondernemers in Noordoost-Brabant behoefte aan hebben als het gaat om ondersteuning in hun bedrijfsvoering.

Iris Schuitemaker, community manager van Platform Zelfstandige Ondernemers: ‘‘PZO is van mening dat het belangrijk is om als ondernemer bezig te zijn met de toekomst en je te blijven ontwikkelen. Hoe lang kan ik mijn fysiek zware werk volhouden? En hoe blijf ik bij met de ontwikkelingen in mijn vakgebied? Het is goed om te zien dat zelfstandigen door dit event een boost hebben gekregen en aan de slag kunnen om hun duurzame inzetbaarheid te verhogen.’’

Pilot regio voor zzp-app
Tijdens het Boost event werd de regionale ‘ZZP-NOB-app’ gelanceerd. De app is bedoeld om de kleine ondernemers in Noordoost-Brabant in contact te brengen met elkaar én met mogelijke opdrachtgevers. De app bevat ook kennisdossiers (zoals bijv. over AVG en belastingen) en een agenda met events die relevant zijn voor zzp’ers. Noordoost-Brabant is pilot regio voor deze nieuwe digitale verbindingstool. De app is ontwikkeld in opdracht van AgriFood Capital Werkt! en WSP Noordoost-Brabant in samenwerking met PZO en VNO-NCW Brabant-Zeeland. Zzp’ers worden opgeroepen om vooral mee te denken over de inhoud van de app.

Voorbeeld voor andere regio’s
Het ZZP Boost event is een onderdeel van het project ‘Talentontwikkeling zzp’ers’ van AgriFood Capital Werkt!. In dit project worden activiteiten en instrumenten ontwikkeld om de positie van kleine ondernemers te versterken. Dat is niet alleen in van belang voor een goede toekomst voor de individuele zzp’er maar ook voor de regionale economie en welvaart. Deze samenwerking is uniek voor Nederland. De arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant wil daarin een voorbeeld zijn voor andere regio’s.

Het ZZP Boost event was een initiatief van AgriFood Capital Werkt! i.s.m. WSP Noordoost-Brabant, RabobankUWV, PZOVNO NCWVZZPOndernemersLift+Kenneth Smit academieTalent uit Noordoost BrabantSocial Media DoktersCoöperatie 040Starterssucces Oss, Bizztopia e.a.

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?