Noordoost-Brabant eerste regio met regionaal scholingsakkoord

23 februari 2018

Persbericht

Meters maken op Leren(d) Werken

Werkgevers, onderwijsinstellingen, gemeenten en vakbonden in Noordoost-Brabant gaan samen laaggeschoolde mensen eenvoudiger aan werk helpen. Hiervoor zetten de partijen gisteren hun handtekening onder het regionale Scholingsakkoord ‘Meters maken op Leren(d) Werken’. De komende twee jaar worden 400 werkplekken gecreëerd in kansrijke sectoren zoals procestechniek, logistiek, (af)bouw, zorg en horeca. Noordoost-Brabant is de eerste arbeidsmarktregio die op deze schaal werk maakt van scholing van laaggeschoolde mensen. Het akkoord kwam tot stand in AgriFood Capital Werkt!, het arbeidsmarktprogramma van AgriFood Capital.

De komende maanden gaan WSD, IBN en WeenerXL samen met werkgevers in Noordoost-Brabant aan de slag om praktijkopleidingen te ontwikkelen. Het werkgeversnetwerk AANtWERK heeft volledige steun toegezegd. Huib van Olden, voorzitter van AgriFood Capital Werkt!: "Met dit vooruitstrevende akkoord willen wij de kansen van laaggeschoolden op de arbeidsmarkt verbeteren én bedrijven helpen aan goed geschoold personeel. De Praktijkverklaring die de opgeleide deelnemers ontvangen, biedt mooie kansen voor de toekomst."

Volgens het Scholingsakkoord zullen in 2018 tenminste 50 werkgevers samen 100 (leer)werkplekken creëren voor laaggeschoolden. Het gaat om banen in de procestechniek, logistiek, (af)bouw, zorg en horeca. Juist in deze sectoren zitten werkgevers te springen om personeel. In 2019 zijn dat minimaal 100 werkgevers en 300 laaggeschoolden in nog meer kansrijke sectoren.

Het leren gebeurt vooral op de werkvloer, onder begeleiding van werkgevers die actief betrokken zijn bij de (om)scholingsprogramma’s. Het is maatwerk voor zowel de deelnemers als de werkgevers. De verkregen Praktijkverklaring wordt landelijk erkend en maakt deze Noordoost-Brabantse aanpak daarmee uniek. Het is voor de opgeleide deelnemer niet alleen een soort diploma maar het betekent ook de opstap naar doorleren op het MBO. Dit past ook in de ambitie van AgriFood Capital Werkt! om de regio aan ‘leven lang leren’ te krijgen.

Blijven ontwikkelen, bij- en/of omscholen is hard nodig omdat veel werk snel verandert. Het Scholingsakkoord ‘Meters maken op Leren(d) Werk’ helpt werkgevers bij hun zoektocht naar goed personeel. Gemeenten kunnen met deze aanpak mensen die zelf nauwelijks of geen werk kunnen vinden, een steun in de rug geven.

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?