ZZP’ers in Noordoost-Brabant krijgen een ‘oppepper’

18 september 2018

Persbericht

Verdieping en verbreding van talenten, nieuwe kennis en een groter netwerk. Dat zijn de doelstellingen van het allereerste ZZP Boost event in Noordoost-Brabant. Het aantal kleine ondernemers in deze regio vormt een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking. Maar niet met iedereen gaat het even goed. Op 27 september a.s. geven AgriFood Capital Werkt! en WSP Noordoost-Brabant zzp’ers een oppepper door middel van workshops, lezingen en inspiratietafels op CHV Noordkade in Veghel. Het ZZP Boost event draagt bij aan de wendbaarheid van kleine ondernemers en daarmee aan de economie van de regio.

Het aantal zzp’ers in Noordoost-Brabant is in de afgelopen jaren gegroeid tot 55.000. Dit aantal neemt nog altijd toe. Net als de grotere bedrijven, hebben ook deze kleine ondernemers te maken met de sterk veranderende arbeidsmarkt. Een markt die vraagt om nieuwe vaardigheden en flexibiliteit van ondernemers. Zzp’ers zijn echter niet altijd in staat om hun talenten verder te ontwikkelen of nieuwe vaardigheden te leren. Hierdoor kunnen ze opdrachten en daarmee omzet mislopen. De economie trekt weliswaar aan maar vele zzp’ers profiteren hier (nog) niet optimaal van (CBS, Armoede en sociale uitsluiting, 2018). 

Voor en door zzp’ers
Om deze groep ondernemers in hun kracht te zetten, organiseren gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in AgriFood Capital op 27 september a.s. het ZZP Boost event. Voor én door zzp’ers in Noordoost-Brabant. Specialisten geven tips & tricks op gebied van marketing en communicatie, administratie, financiën én samenwerking. Ook wordt ingegaan op mogelijkheden die gemeentes bieden.

De 'oppep'-bijeenkomst wordt geopend door Menno Rozendaal, wethouder arbeidsmarkt Meierijstad en initiatiefnemer van het event. Hij opent namens alle bestuurders van de regionale samenwerking. Zzp-expert Pierre Spaninks - elke zaterdag te horen in BNR’s ZZP Café - is keynote spreker. Naast workshops, inspiratietafels en lezingen is er voor de deelnemers uitgebreid gelegenheid om te netwerken. Dagvoorzitter is Wilma van Dartel, zelf succesvolle zzp’er en veelgevraagd spreekster.
Het programma van dit eerste regionale event kwam tot stand op basis van onderzoek door AgriFood Capital Werkt! eerder dit jaar. Hierin is bij zzp’ers onder andere de behoefte aan ondersteuning bij hun bedrijfsvoering onderzocht.

Aanmelden
Het ZZP Boost event is gratis. Er is nog plaats dus zzp’ers uit de regio kunnen zich nog steeds aanmelden. Dat kan eenvoudig via eventbrite: zzp-boost-event.

Voorbeeld voor andere regio’s
Het ZZP Boost event is een onderdeel van het project ‘Talentontwikkeling zzp’ers’ van AgriFood Capital Werkt!. In dit project worden activiteiten en instrumenten ontwikkeld om de kleine ondernemers wendbaarder en weerbaarder te maken. Dat is niet alleen in van belang voor een goede toekomst voor de individuele zzp’er maar ook voor de economie en welvaart van Noordoost-Brabant.

Deze samenwerking is uniek voor Nederland. De arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant wil daarin
een voorbeeld zijn voor andere regio’s. Wethouder Menno Rozendaal is bestuurlijk trekker van deze regionale aanpak.

Het ZZP Boost event is een initiatief van AgriFood Capital Werkt! i.s.m. WSP Noordoost-Brabant, RabobankUWV, PZOVNO NCWVZZPOndernemersLift+Kenneth Smit academieTalent uit Noordoost BrabantSocial Media DoktersCoöperatie 040Starterssucces Oss, Bizztopia e.a.

Enkele conclusies van het recente CBS rapport 'Armoede en sociale uitsluiting 2018:

  • De groep zzp’ers is zeer divers.
  • Bijna 1 op de 10 zzp’ers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar loopt het grootste risico op armoede loopt. Van hen maakte 9,4 procent in 2016 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage inkomensgrens.
  • Vanaf het piekjaar 2013, toen 3,5 procent van de werkenden met een laag inkomen werd geconfronteerd, daalde het aandeel werkenden met een armoederisico elk jaar. Maar bij zzp’ers liep het percentage op van 9,2 in 2015 naar 9,4 in 2016.
  • De economie is aangetrokken maar een opvallende conclusie is dat flexwerkers niet profiteren van de opleving. De verwachting was juist dat deze groep als eerste zou profiteren van economische groei.

 

 

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?